J Agric Food Chem. 2016 Mar 9;64(9):1879-88.
Virgin Olive Oil Enriched with Its Own Phenols or
Complemented with Thyme Phenols Improves DNA Protection against Oxidation and
Antioxidant Enzyme Activity in Hyperlipidemic Subjects.
LUGAR: España. Facultad de Medicina
Resumen
The effects of virgin olive oil (VOO) enriched with its own phenolic
compounds (PC) and/or thyme PC on the protection against oxidative DNA damage
and antioxidant endogenous enzymatic system (AEES) were estimated in 33
hyperlipidemic subjects after the consumption of VOO, VOO enriched with its own
PC (FVOO), or VOO complemented with thyme PC (FVOOT). Compared to
pre-intervention, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (a marker for DNA damage)
decreased in the FVOO intervention and to a greater extent in the FVOOT with a
parallel significant increase in olive and thyme phenolic metabolites.
Superoxide dismutase (AEES enzyme) significantly increased in the FVOO
intervention and to a greater extent in the FVOOT with a parallel significant
increase in thyme phenolic metabolites. When all three oils were compared,
FVOOT appeared to have the greatest effect in protecting against oxidative DNA
damage and improving AEES. The sustained intake of a FVOOT improves DNA
protection against oxidation and AEES probably due to a greater bioavailability
of thyme PC in hyperlipidemic subjects.
ACTUALIZACIÓN Y COMENTARIO:
De esta forma, tendríamos un aceite de oliva con un alto grado de poder antioxidante, pero con cuatro beneficios adicionales:
- Sinergia en la capacidad antioxidante de los polifenoles.
- Variedad de polifenoles.
- Mejor sabor y aroma que el aceite de oliva virgen original.
- Un aceite de oliva potenciado en sus efectos antioxidantes pero sin aumentar sus calorías.
Todo esto ya ha sido desarrollado por los autores en otros estudios publicados por ellos mismos (1)
El trabajo se basa en el concepto de la sinergia entre los productos: la acción conjunta de dos compuestos antioxidantes es mayor que la suma de la acción de cada compuesto por separado.
El estudio está realizado con alto nivel de evidencia, en sujetos con hipelipidemia y utiliza como compuesto marcador del daño oxidativo del ADN a la 8-hidroxy-2-deoxiguanosina.
Recomendamos su lectura, y principalmente para los estudiantes de carreras de investigación en salud, porque aporta además una compleja pero clara metodología de trabajo científico.
(1) Consultar trabajos de R. Ras, M. Giralt, Sara Fernandez-Castillejo, Anna Pedret, Sanchez-Martos V, Castañer Olga, Rafael de la Torre, Rosa Solá, Úrsula Catalán, Laura Rubió, Rosa Valls, Gerard Aragonés, María del Carmen López de Las Hazas, Montse Fitó, María José Motilva, et al
Dr. Daniel Ricchione
Farmacéutico MN11866
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